Matkakohteet: Latvia: Jurmala

Jurmala, Latvia

Hiekkarantaa Jurmalassa
Jurmalan kuuluisaa hiekkarantaa

Valkeista hiekkarannoistaan ja kylpylöistään tunnettu Jurmala on yksi suosituimmista rantalomakohteista pohjoisessa Euroopassa. Kaupunki sijaitsee n. 30 kilometrin päässä Latvian pääkaupungista, Riiasta, josta on helppoa matkustaa Jurmalaan esimerkiksi junalla. Jurmalassa on asukkaita n. 56 000 ja se on yksi Latvian vauraimmista kaupungeista; suuret villat ja niiden edustalle parkkeeratut urheiluautot ovat näkyvä osa Jurmalan katukuvaa.

Jurmala koostuu 13 alueesta, jotka ovat nimeltään Priedaine, Lielupe, Bulduri, Dzintari, Majori, Dubulti, Jaundubulti, Pumpuri, Melluži, Asari, Vaivari, Sloka ja Kemeri. Jurmalan keskusta sijaitsee Majorissa.

Ilmasto Jurmalassa on hieman lämpimämpi kuin Etelä-Suomessa. Kesällä päivälämpötilat liikkuvat keskimäärin n. +20 asteessa ja talvikuukausina lämpötilat pyörivät tyypillisesti nollan asteen tuntumassa. Yleensä säiden puolesta paras aika matkustaa Jurmalaan on kesä-elokuussa.

Jurmalaan suuntautuvaa rantalomaa suunnittelevan kannattaa muistaa, että Jurmala sijaitsee vain n. 300 kilometria Suomen etelärannikkoa etelämpänä. Vaikka usein keskikesällä Jurmalaa hellivätkin helteet, ei säiden puolesta voi kuitenkaan antaa takuuta rantaloman onnistumiselle, ollaanhan Pohjois-Euroopassa. Onneksi Jurmalassa ja lähiympäristössä riittää kuitenkin tekemistä, vaikkei rannalla tarkenisikaan.

Tekemistä Jurmalassa

Rannat ja rantaelämä

Rantaelämää Jurmalassa

Jurmalan varmasti tärkein vetonaula on sen upea hiekkaranta. Mäntyjen reunustama ranta on peräti 33 kilometriä pitkä. Hienosta valkeasta hiekasta muodostuva ranta tarjoaa kauniina kesäpäivänä aivan Etelä-Euroopan kohteita vastaavat puitteet rantaelämän viettämiseen. Rannan palvelut ovat hyvät ja esimerkiksi viilentäviä juomia voi ostaa rannalle kesäisin pystytettävistä kojuista.

Vesipuisto Livu akvaparks

Jurmalassa sijaitseva suurikokoinen vesipuisto Livu akvaparks on varmasti mieluisa vierailukohde kaikille vesipedoille. Vesipuiston lukuisat altaat, vesiliukumäet ja erilaiset huvittelulaitteet luovat puitteet vauhdikkaalle hauskanpidolle. Tarjolla on myös erilaisia hyvinvointipalveluita, kuten hierontaa ja ohjattua vesiaerobicia.

Konsertit

Jurmalassa sijaitsevan Dzintarin konserttihallin ansiosta kaupungissa järjestetään kesäkaudella lukuisia konsertteja. Konserttihallissa esiintyy säännöllisesti sekä Latvian suosituimpia artisteja että maailmanluokan tähtiä.

Nähtävyydet Jurmalassa

Jurmala on täynnä viehättäviä puutaloja 1800-luvulta ja 1900-luvun alkupuolelta, jolloin Jurmala eli ensimmäistä kukoistuskauttaan kylypyläkaupunkina. Jurmalan merkittävimmät nähtävyydet ovatkin tältä aikakaudelta peräisin olevia puuarkkitehtuurin mestariteoksia. Maininnan arvoisia rakennuksia ovat ainakin E. Ratseneen uimalaitos ja Kristaps ja Auguste Morbergin huvila- ja kasvitieteellinen puutarha.

Jurmalassa on myös useita pieniä kirkkoja, jotka nekin ovat mielenkiintoisia vierailukohteita arkkitehtuurista kiinnostuneelle.

Ostokset ja ravintolat

Kävelykatu Jurmalassa

Jurmalan kävelykeskustassa on varsin hyvä tarjonta erilaisia pikkupuoteja, joissa mukavien tuliaisten ostaminen onnistuu varmasti. Esimerkiksi kaupungin tärkeimmän ostoskadun "Jomas iela" -nimisen kadun varrella on kattava valikoima erilaisia liikkeitä, mukaanluettuna mm. useita vaateliikkeitä.

Jurmalassa on myös kattava valikoima erilaisia ravintoloita. Etenkin herkullisia kalaruokia on tarjolla useissa ravintoloissa.

Tasokasta ravintolaelämystä etsivä voi suunnata esimerkiksi "Caviar Club" - nimiseen ravintolaan, joka tarjoaa mahdollisuuden nauttia korkealuokkaisesta ruoasta samalla merinäköaloja ihaillen. Nimensä mukaisesti ravintolan erikoisuutena ovat erilaiset kaviaaria sisältävät annokset, mutta tarjolla on monia muitakin gourmetherkkuja. Caviar Club sijaitsee osoitteessa Juras iela 23/25, Majori.

Kaupungista löytyy toki myös useita pikaruokapaikkoja, kuten pizzerioita, joissa ruokaileminen onnistuu edullisesti.

Hotellit Jurmalassa

Hotels.com