Uutiset:

Asunto Turkista - hinnat ja tarjonta

Turkki

Turkki on yksi suomalaisten suosituimpia matkailukohteita. Lomamatkoillaan monet suomalaiset ovat ihastuneet Turkkiin jopa siinä määrin, että ovat päättäneet hankkia kakkosasunnon maasta. Turkin monipuolisesta asuntotarjonnasta onkin mahdollista löytää edullisesti tasokas asunto.

Asuntojen tarjonta Turkissa

Turkkiin on rakennettu 2000-luvulla runsaasti loma-asunnoiksi suunniteltuja kiinteistöjä, jotka tarjoavat mukavat puitteet asumiselle. Uusia kohteita valmistuu koko ajan, joten ostajalla riittää valinnanvaraa. Tarjolla on kerrostaloasuntoja, rivitaloasuntoja sekä omakotitalojakin, mutta eniten on tarjolla kerrostaloasuntoja.

Uusien asuntojen varustetaso Turkissa on yleisesti samaa tasoa kuin Suomessa tai jopa parempaa. Esimerkiksi ilmastointi on lähes vakiovaruste uusissa kohteissa. Halutessaan asunnon voi monesti ostaa jopa valmiiksi kalustettuna. Loma-asunnoiksi suunnitteluissa kiinteistössä asukkaiden yhteiskäytössä on yleensä uima-allas ja monesti myös kuntosali.

Välimeren rannalla sijaitseva noin 170 000 asukkaan Alanya on yksi Turkin suosituimmista kohteista eurooppalaisten kakkosasunnoille. Mittavan turismin ansiosta Alanya on Turkin kansainvälisimpiä kaupunkeja, joten kaupungissa on ulkomaalaisenkin helppo elää. Alanyassa onkin tarjolla laaja valikoima moderneja loma-asuntoja, jotka on suunniteltu nimenomaan eurooppalaiseen vaatimustasoon.

Alanyan lisäksi loma-asunnoiksi suunniteltuja kiinteistöjä on tarjolla runsaasti mm. Antalyan ympäristössä, Belekissä ja Sidessä.

Asuntojen hinnat Turkissa

Turkin alhainen kustannustaso mahdollistaa asuntojan rakentamisen edullisesti ja tekee maasta houkuttelevan kohteen etelän lämpöön haikaileville. Suomen hintatasoon tottuneelle asuntojen hinnat ovat jopa hämmästyttävän edullisia.

Esimerkiksi Alanyassa uusien hyvinvarusteltujen yksiöiden hinnat alkavat alle 40 000 eurosta. 50 000 eurolla taas pääsee jo hyvätasoisen kaksion omistajaksi. Asuntojen hintaan vaikuttaa paljon sijainti, joten keskeisimmillä paikoilla sijaitsevissa kohteissa on luonnollisesti kovemmat hinnat. Käytettyjä yksiöitä tai kaksioita voi Alanyasta saada edullisimmillaan jo n. 20 000 euron hintaan.

Asunnon ostaminen Turkista

Asunnon ostaminen Turkista onnistuu helpoiten kiinteistönvälittäjien kautta. Kiinteistönvälitysyritysten avulla asunnon ostaminen onnistuu sujuvasti ammattilaisten huolehtiessa virallisten asioiden hoidosta. Esimerkiksi Alanyassa toimii useita kiinteistönvälittäjiä, joiden palveluksessa on myös suomenkielistä henkilökuntaa. Yleisesti ottaen asunnon ostaminen Turkista on suomalaisille varsin helppoa ja ongelmatonta.

Asunnon ostohinnan ja kiinteistönvälittäjän palkkion lisäksi ostajalle tulee kuluja mm. varainsiirtoverosta sekä sähkö- ja vesiliittymien avauksista. Varainsiirtovero on 3% kiinteistön virallisesta verotusarvosta, joka on huomattavasti alempi kuin ostohinta. Sähkö- ja vesiliittymien avausmaksut ovat yhteensä n. 200 euroa. Tämän jälkeen sähköstä ja vedestä maksetaan käytön mukaan. Lisäksi vuosittain tulee maksettavaksi joitakin veroja, kuten tonttivero ja maanjäristysvero. Juoksevia kuluja ovat myös mm. yhtiövastike, joka on Turkissa yleensä erittäin pieni sekä jätemaksu. Tarkka selvitys kuluista on syytä tehdä ennen ostopäätöksen tekemistä.

Suomalaisilta ei vaadita erillistä oleskelulupaa Turkkiin. Esimerkiksi talven viettämiseen Turkissa riittää kun anoo turistiviisumin (3-6kk oleskelu maassa). Mikäli oleskelu Turkissa kestää alle 90 vuorokautta Suomen kansalaiset eivät tarvitse viisumia ollenkaan.