Info & palaute
MatkakohteetMatkatarjouksetUutisetEkstra
Uutiset:

Vaellusloma Alpeilla

Vaellusloma Alpeilla

Vaelluslomalla arjesta irtautuminen onnistuu varmasti. Kenties maailman paras kohde vaelluslomalle on Alppien vuoristo Keski-Euroopassa.

Alpit sijaitsevat Saksan, Itävallan, Ranskan, Sveitsin, Italian, Slovenian, Liechtensteinin ja Monacon alueilla. Laaja vuoristo pitää sisällään lukemattoman määrän lumihuippuisia vuoria, vehreitä laaksoja ja kirkkaita vuoristojärviä. Vaeltajia Alpeille houkuttelevat upeiden maisemien lisäksi hyvin merkityt ja helposti saavutettavat vaellusreitit.

Sopivasti valitulla reitillä vaellusmatkailija voi tutustua päivällä upeisiin luonnon nähtävyyksiin ja saapua illalla idylliseen vuoristokylään. Reippaan ulkoilupäivän kruunaavat herkullinen ateria paikallisessa ravintolassa ja hyvät yöunet mukavassa pikkuhotellissa.

Vaelluslomaa suunniteltaessa on tärkeintä valita omiin mieltymyksiin ja kuntotasoon soveltuva reitti. Liian pitkiä päivämatkoja ei kannata ahnehtia, jotta matkalla on aikaa pysähtyä nauttimaan maisemista eikä matkanteko käy liian raskaaksi.


Omatoimisesti tai valmismatkalle

Alpeille on helppo lähteä vaeltamaan joko omatoimisesti tai osallistumalla valmismatkalle.

Omatoimimatkailija voi lentää Suomesta reittilennolla johonkin Alppien läheisyydessä sijaitsevaan kaupunkiin ja siirtyä haluamaansa kohteeseen julkisella liikenteellä tai vuokraamalla auton.

Alpeilla kulkee runsaasti vaellusreittejä, joita omatoimisenkin matkalijan on helppo kulkea. Vaeltajan tulee kulkea kuitenkin vain merkittyjä reittejä pitkin välttääkseen eksymisen ja toisaalta myös herkän vuoristoluonnon turmelemisen. Omatoimisesti vaeltamaan suuntaavan on syytä myös tutustua reitteihin huolellisesti etukäteen ja valita itselleen sopivat reitit sekä suunnitella yöpymispaikat. Majoitus vuoristosta on syytä varata hyvissä ajoin etukäteen, sillä monissa vuoristokylissä on majoituskapasiteettia tarjolla varsin rajallisesti.

Helpompaa lomailua arvostava matkailija voi myös harkita valmismatkaa Alpeille. Valmismatkoja Suomesta Alpeille järjestävät mm. Alppimatkat, Aurinkomatkat ja Lomamatkat.


Koska kannattaa matkustaa?

Vaelluskausi Alpeilla kestää tyypillisesti kesäkuulta syyskuulle. Vilkkaimmat kuukaudet ovat heinä- ja elokuu, jolloin suosituille reiteillä voi olla suorastaan tungosta. Jos siis haluaa välttää pahimmat ruuhkat ovat kesäkuu ja syyskuu parhaita ajankohtia vaelluslomalle.


Vaelluskohteita Alpeilla

Sveitsin Alpit

Alppien keskellä sijaitseva Sveitsi on täydellinen kohde vaellusretkille. Upeita reittejä löytyy joka puolelta maata, joten riippumatta siitä missä kohteessa Sveitsissä majoitut, löytyy vaellusreittejä varmasti läheltä.

Parhaat lentoyhteydet Suomesta Sveitsiin on maan suurimpaan kaupunkiin Zürichiin. Kaupunki onkin täydellinen tukikohta heille, jotka haluavat samalla lomalla kokea sekä kaupungin sykettä että tehdä kevyitä patikointiretkiä vuoristoon. Lyhyen junamatkan päässä kaupungista sijaitsee lukematon määrä pieniä ja vähän isompia alppikyliä, jotka ovat myös hyviä vaihtoehtoja vaellusmatkailijan tukikohdiksi.

Zürichin kaupunki sijaitsee Zürichjärven rannalla noin 30 kilometrin päässä varsinaisesta vuoristosta. Kevyttä patikointiretkeä suunnittelevan ei kuitenkaan tarvitse suunnata edes vuoristoon asti, sillä myös Zürichia ympäröivät metsäiset kukkulat ovat mukavia ja helppoja retkikohteita. Suosituin retkeilykohde Zürichin ympäristössä on varmastikin Zürichin "oma vuori", 871 metriä korkea Uetliberg.

Itävallan Alpit

Suomesta voi lentää suorilla reittilennoilla Itävallan pääkaupunkiin Wieniin sekä maan toiseksi suurimpaan kaupunkiin Salzburgiin. Etenkin Salzburg on sopiva lentokohde vaelluslomaa sunnittelevalle, sillä kaupunki on yksi vilkkaimmista alppimatkailun keskuksista. Kaupungin läheisyydessä sijaitsee lukuisia laskettelukeskuksia, jotka toimivat kesäisin hyvinä tukikohtina vaeltajille.

Korkeista vuorista lähimpänä Salzburgia sijaitsee vuori nimeltään Untersberg. Vuoren juurelle on hyvät bussiyhteydet kaupungista. Kokeneet patikoijat voivat kiivetä vuoren huipulle jalkaisin, mutta tarjolla on myös gondolihissi, jolla voi nousta suoraan vuoren huipulle. Vuoren huipulla kulkee reittejä, jotka soveltuvat eritasoisille vaeltajille.

Italian Alpit

Helpoin reitti Suomesta Italian Alpeille kulkee Milanon kautta, jonne on hyvät lentoyhteydet Suomesta. Alpit kohoavat noin 50 kilometriä Milanon pohjoispuolella, joten matka kaupungista vuoristoon on lyhyt ja onnistuu hyvin myös julkisilla kulkuvälineillä. Helposti saavutettava kohde Alppien juurella on esimerkiksi Comon kapunki, joka sijaitsee vuorien ympäröimän Comojärven rannalla. Milanosta on suora junayhteys Comoon.

Comon kaupungin ja Comojärven ympäristöstä löytyy runsaasti vaellusreittejä. Reitit kulkevat metsäisessä vuoristossa järven rantaviivaa mukaillen. Vuoristoluonnon lisäksi reittien varrella voi ihailla historiallisia nähtävyyksiä ja nauttia upeista Comojärvelle avautuvista maisemista. Sopivia reittejä löytyy niin perheille kuin kokeneille vaeltajillekin.

Hotellit

Hotels.com