Info & palaute
MatkakohteetMatkatarjouksetUutisetEkstra
Matkakohteet: Latvia: Riika

Riika, Latvia

Riian vanhakaupunki

Riika on Latvian pääkaupunki ja asukasluvultaan (n. 700 000) Baltian maiden suurin kaupunki. Riika on myös yksi suosituimmista kaupunkilomakohteista suomalaisten matkaajien keskuudessa. Kaupungin suosiota suomalaisten matkakohteena selittävät sen läheisen sijainnin lisäksi mm. edullinen hintataso ja laaja hyvin säilynyt vanhakaupunki.

Monet suomalaiset suuntaavat Riikaan myös työmatkalle, sillä useilla suomalaisilla yrityksillä on liiketoimintaa Riiassa. Esimerkiksi Hesburgerin hampurilaisravintolat, Seppälän vaateliikkeet, R-kioskit ja Stockmannin tavaratalo ovat tänä päivänä osa Riian katukuvaa.


Nähtävyydet Riiassa

Vanhakaupunki

Riian vanhakaupunki

Riian merkittävin nähtävyys on sen hyvin säilynyt historiallinen keskusta eli vanhakaupunki, joka on vuonna 1997 julistettu Unescon maailmanperintökohteeksi. 1200-luvun lopulla Hansaliittoon liittynyt Riika oli jo keskiajalla merkittävä kaupan keskus ja vauraaseen kaupunkiin rakennettiinkin paljon komeita kivitaloja, joista useat ovat säilyneet näihin päiviin asti.

Vanhankaupungin tunnetuimpia rakennuksia ja suosituimpia vierailukohteita ovat siellä sijaitsevat komeat kirkot. Riian tuomiokirkko, joka on rakennettu vuonna 1221 on Baltian maiden suurin keskiaikainen kirkko. Tuomiokirkko on auki ympäri vuoden ja siellä vierailu on ilmaista. Riian tuomiokirkossa järjestetään usein myös erilaisia konsertteja.

Toinen suurikokoinen kirkko Riian vanhassakaupungissa on Pyhän Pietarin kirkko, jonka 123-metriä korkeaan torniin voi nousta hissillä. Vierailu Pyhän Pietarin kirkossa mahdollistaa siten myös upeiden näköalojen ihailemisen.

Vanhankaupungin laitamilla sijaitsee myös yksi Riian tunnetuimmista maamerkeistä, Vapauden muistomerkki. 42 metriä korkea muistomerkki on pystytetty vuonna 1935 Latvian vapaussodassa vuosina 1918-1920 kaatuneiden muistoksi. Muistomerkki on Latvian itsenäisyyttä ja vapautta korostava tärkeä symboli latvialaisille, joka onnistuttiin säilyttämään jopa Neuvostoliiton miehityksen aikana.

Latvian tiedeakatemian pilvenpiirtäjä

Latvian tiedeakatemia

Latvian tiedeakatemian toimipaikkana toimiva massiivinen rakennus on todellinen katseenvangitsija Riian keskustassa. Rakennus on valmistunut vuonna 1956 Latvian ollessa Neuvostoliiton miehittämä. Korkeutta pilvenpiirtäjällä on 108 metriä ja se on yksi kaupungin korkeimmista rakennuksista.

Tyypillistä mahtipontista Neuvostoliittolaista arkkitehtuuria edustava rakennus on vaikuttava ulkoa päin, mutta matkailijan kannalta ehkä mielenkiintoisinta on mahdollisuus nousta pilvenpiirtäjän 17. kerroksessa sijaitsevalle näköalapaikalle, joka on yksi Riian parhaista kohteista upeiden valokuvien ottamiseen. Tiedeakatemian näköalatasanne on avoinna huhtikuusta syyskuuhun.

Riian Tv-torni

Tv-torni, Riika

Riian Tv-tornia ei juurikaan voi olla huomaamatta vieraillessaan kaupungissa. Peräti 368.5 metrin korkeuteen yltävä torni on Euroopan kolmanneksi korkein rakennus. Tv-torni sijaitsee Daugava-joen Zakusala-nimisessä saaressa Riian keskustan tuntumassa.

Tv-tornin näköalatasanne n. 97 metrin korkeudessa on yksi Riian parhaita näköalapaikkoja. Näköalatasanne on avoinna ympäri vuoden: kesällä toukokuun puolivälistä syyskuun loppuun näköaloja pääsee ihailemaan joka päivä klo. 10-20. Lokakuun alusta toukokuun puoliväliin asti kestävällä talvikaudella taas torni on yleisölle avoinna maanantaista lauantaihin klo. 10-17.

Aikuisten lippu torniin maksaa 2,60 latia, eläkeläisten lippu 1.50 latia ja lasten lippu kustantaa 0,80 latia.


Miten matkustaa Riikaan?

Lennot Suomesta Riikaan

Riikaan on erittäin helppoa ja edullista matkustaa Suomesta, sillä Riiasta on hyvät lentoyhteydet Suomeen ja lentomatka on lyhyt.

RyanAir lentää reittiä Tampere-Riika erittäin edullisesti, halvimmillaan menopaluun voi saada n. 50 euron hintaan.

Myös Helsingistä on hyvät lentoyhteydet Riikaan; sekä Finnair että AirBaltic operoivat reittejä Helsinki-Vantaan ja Riian välillä. Lentoaika sekä Helsingistä että Tampereelta Riikaan on noin tunti.

Riian lentokenttä sijaitsee n. 10 kilometrin päässä kaupungin keskustasta.

Omalla autolla Riikaan

Lentämisen sijaan Riikaan on varsin helppoa matkustaa myös omalla autolla, kun ylittää ensin Suomenlahden jollakin Helsingin ja Tallinnan välillä liikennöivistä autolautoista. Esimerkiksi Viking Line liikennöi väliä Viking XPRS-aluksellaan, jolla matka Suomenlahden ylitse kestää n. 2,5 tuntia. Viking XPRS tekee päivittäin kaksi edestakaista matkaa Helsingistä Tallinnaan.

Tallinnasta Riikaan on matkaa noin 300 kilometriä ja ajoaika on noin 4,5 tuntia. Rajanylitys ei yleensä juurikaan hidasta matkantekoa, sillä Latvia ja Viro kuuluvat nykyään molemmat Schengen-alueeseen, joten rajatarkastuksia tehdään vain satunnaisina "pistokokeina".

Omalla autolla liikkumisessa on hyvänä puolena mahdollisuus tutustua samalla reissulla laajemmin myös Baltian maiden muihin kohteisiin; esimerkiksi Viron puolella kylpyläkaupunki Pärnu sijoittuu Tallinnan ja Riian välisen matkan puoleen väliin ja siten vaikkapa yhden yön kestävä pysähdys Pärnussa on helppoa liittää osaksi matkaa, mikäli vain aikataulu sen sallii.

Bussit Tallinnasta Riikaan

Eurolines-bussit liikennöivät Tallinnan ja Riian väliä tiheään ja tarjoavat edullisen tavan matkustaa näiden kahden Baltian maan pääkaupungin välillä.

Edullisimmillaan bussimatka Tallinnasta Riikaan maksaa n. 10,50 euroa. Päivittäin ajetaan n. 8-9 bussivuoroa molempiin suuntiin. Sekä Tallinnassa että Riiassa Eurolinesin busseilla on useita pysäkkejä, monesti helpointa on kuitenkin hypätä bussin kyytiin molemmissa kaupungeissa niiden linja-autoasemalla.

Halutessaan Eurolinesin busseilla voi matkaa jatkaa Riikasta vielä Liettuan puolelle ja vierailla siten samalla reissulla kaikissa kolmessa Baltian maassa.

Hotellit Riiassa

Hotels.com

Matkavakuutukset