Matkakohteet: Ruotsi:

Kalastusmatka Ruotsin Lappiin

Ruotsin lappi

Upeat maisemat sekä puhtaat ja kalaisat vedet tekevät Ruotsin Lapista houkuttelevan kohteen kalastusmatkalle. Suomalaisten on helppoa lähteä kalareissulle Ruotsin puolelle, sillä laajat erämaat odottavat jo aivan Tornio-Haaparannan rajanylityspaikan tuntumassa.

Suomen Lappiin tottuneelle eränkävijälle Ruotsin Lappi tarjoaa uusia elämyksiä erityisesti vaihtelevampien pinnanmuotojensa ansiosta. Esimerkiksi Ruotsin ja Norjan rajalla kohoava Skandien vuoristo tarjoaa upeita elämyksiä niin vaeltajille kuin kalastuksen harrastajillekin.


Kalapaikat ja kalastus

Ruotsin Lapissa kalastajia hellitään puhtailla ja kalaisilla vesillä. Erityisesti alueen jalokalakannat ovat vahvoja ja esimerkiksi lohet, taimenet ja harjukset tarjoavat mukavasti haastetta kalastajille. Jalokalojen lisäksi useissa alueen vesistöissä on myös runsaasti ahvenia ja haukia, joista tavataan usein myös suurikokoisia yksilöitä.

Lohen kalastus on mahdollista useilla joilla Pohjois-Ruotsissa. Pisin Ruotsin lohijoista on Tornionjoki, joka kulkee Suomen ja Ruotsin rajalla. Tornionjoki sivu-uomineen muodostaa yli 500 kilometriä pitkän lohipitoisen vesistön. Tornionjoesta 50 kilometrin päässä lännessä laskee Itämereen Kalixjoki, joka sekin on erinomainen lohijoki. Muita lohijokia Ruotsin pohjoisosissa ovat mm. Luulajanjoki, Piteå-joki ja Byske-joki, joista erityisesti viimeksi mainittu on kiinnostava kohde kalastusmatkalle. Tämä metsien ympäröimä joki tarjoaa kalastuselämyksiä upeissa erämaisissa tunnelmissa.

Taimenen ja harjuksen kalastukseen Ruotsin Lapista löytyy runsaasti hyviä kalapaikkoja. Hyviä taimenjärviä löytyy useita esimerkiksi Arjeplogin kunnan alueelta. Suuria taimenia on saatu paljon mm. alueen suurista järvistä kuten Hornavan ja Uddjaur -järvistä. Myös useimmissa Ruotsin Lapin joissa ja puroissa on hyvät kannat sekä taimenia että harjuksia. Norjan rajan tuntumassa sijaitsevilla vuoristojärvillä on taas hyvät mahdollisuudet saada siiman päähän rautu, joka on useiden vuoristojärvien ainoa kalalaji.

Usein paras apuväline kalapaikkojen löytämiseen on kartta. Kartasta kannattaa etsiä etenkin suurimmista teistä hieman syrjässä olevia kalapaikkoja, sillä niihin kohdistuu yleensä pienempi kalastuspaine. Pohjois-Ruotsissa on hyvä metsätieverkosto, jonka ansiosta monille syrjäisemmillekin kalapaikoille pääsee hyvin autolla. Metsäteiden kunto on tosin paikoitellen heikko ja voi tuottaa ongelmia etenkin matalapohjaisille autoille.


Kalastusluvat

Ruotsissa vapakalastus yhdellä vavalla on sallittua ilman lupaa merialueilla sekä maan viidellä suurimmalla järvellä. Muilla vesistöillä kalastaessa tulee hankkia kalastuslupa.

Pohjois-Ruotsissa kalastusluvat ovat pääosin kuntakohtaisia. Alueen kunnat ovat pinta-alaltaan suuria, joten jo yhden kunnan alueella on varmasti riittävästi kalapaikkoja yhdelle reissulle! Kalastuslupien hinnat Ruotsissa ovat edullisia, esimerkiksi viikon kalastuslupa vuonna 2016 maksaa 220 kruunua eli vain hieman yli 20 euroa.

Kalastusluvat Ruotsin Lappiin on helppo hankkia netistä www.natureit.se -sivustolta. Kalastusluvan hankkimisen lisäksi kalastusmatkailijan on syytä ottaa selville paikalliset kalastuskieltoalueet sekä kalojen alamitat. Ruotsin Lapin kalastuskieltoalueista ja muista kalastusrajoituksista saa tietoa Norrbottenin lääninhallituksen nettisivuilta.


Majoitus Ruotsin Lapissa

Ruotsin Lapissa on tarjolla monenlaisia majoitusvaihtoehtoja. Majoittuminen on mahdollista esimerkiksi teltassa, tunturituvassa, asuntovaunussa- tai autossa, mökissä tai hotellissa.

Ruotsissa on samankaltaiset jokamiehenoikeudet kuin Suomessa, joten erämaassa saa leiriytyä varsin vapaasti. Teltassa yöpyminen onnistuu siis hyvin kunhan pitää huolen ettei leiritymisestä ole häiriötä paikallisille asukkaille. Suomen Lapista tuttuja ilmaisia autiotupia ei juurikaan Ruotsissa ole, mutta sen sijaan maksullisia tunturitupia on tarjolla suosittujen vaellusreittien läheisyydessä.

Tasokkaampaa majoitusta arvostava voi majoittua Ruotsin Lapissa hyvin myös hotellissa. Hotelleja löytyy runsaasti eripuolilta Pohjois-Ruotsia. Esimerkiksi Arjeplogissa, Arvidsjaurissa, Kiirunassa ja Luulajassa toimii kaikissa useita hotelleja. Tarjolla on myös useita huoneistohotelleja, joissa huoneen varustukseen kuuluu myös keittiö. Huoneistohotellin keittiössä voikin valmistaa kätevästi vaikkapa kala-aterian itsepyydetyistä kaloista.

Asuntoauton- tai vaunun kanssa liikkeellä oleva matkailija voi hyödyntää Ruotsin Lapin lukuisia hyvin hoidettuja leirintäalueita.

Hotellit Ruotsissa

Hotels.com